Consultatii si tratamente de medicina integrativa

Programari: 0727.500.402

Consultatii si tratamente medicina integrativa

Metabolism & endocrine (obezitate, tiroida, paratiroide)

Sistemul endocrin si metabolismul corpului uman sunt strans corelate, un exemplu bine cunoscut fiind rolul hormonilor tiroidieni in modificarea ratei metabolice. Cu toate acestea nu se recomanda administrarea de hormoni tiroidieni pentru scadere in greutate daca nu se poate evidentia o activitate secretorie deficitara a tiroidei (hipotiroidie). Exista insa metode si substante care influenteaza procesele metabolice si pot modifica chiar substratul energetic preferential utilizat de catre mitocondrii - "uzinele" producatoare de energie care asigura functionarea fiecarei celule - astfel incat sa se stimuleze consumarea ("arderea") acizilor grasi care sunt stocati in rezervele de grasime ale organismului. Se poate astfel modifica tipul de grasime (din alb in brun) din tesuturi si organe prin activarea mitocondriilor si transformarea acelor celule adipoase in tesuturi active in balanta energetica a organismului.
Este de mentionat aici ca atat exercitiile fizice cat si metforminul  activeaza aceeasi molecula la nivel celular prin intermediul careia se stimuleaza producerea si consumul de energie al tesuturilor. Exista insa si combinatii de extracte naturale care pot produce acelasi efect si care au dat rezultate foarte bune pentru scaderea in greutate chiar in lipsa unei cresteri a activitatilor fizice.

O alta patologie intalnita din ce in ce mai frecvent in toata lumea este diabetul zaharat tip 2 (non-insulino dependent), estimari recente arata ca circa 400 milioane de oameni sufera de diabet tip 2 (diagnosticati sau nu) si daca adaugam persoanele cu prediabet atunci procentul de populatie care sufera de o tulburare a metabolismului glucidic (diabet tip 2, tip 1, toleranta scazuta la glucoza, hiperglicemie a jeun, sindrom metabolic) depaseste 10% si capata dimensiunile unei pandemii. Din fericire exista tratamente eficace pentru aceste afectiuni, si unele extractele naturale pot suplini tratamentul medicamentos iar in unele cazuri pot sa normalizeze metabolismul energetic. (link articol "Diabet site")

Pentru echilibrarea  activitatii tiroidei si paratiroidelor in cazurile in care exista simptome si semne clinice (modificarea greutatii corporale, iritabilitate, palpitatii, modificari ale parului si pielii, libidoului, etc.) dar modificarile morfopatologice nu sunt atat de avansate incat sa necesite tratament chirurgical, se poate de asemenea administra un tratament de echilibrare cu extracte naturale, de mentionat in mod special fiind tratamentul pentru paratiroide pentru care nu exista un tratament medicamentos cu actiune similara.

Extractele naturale cu plante mixate in creme, solutii si infuzii cu formule originale sunt utilizate cu succes pentru tratarea insuficientei venoase, limfatice, a dermatitei de staza, in afectiuni osteo-articulare, obezitate, unele afectiuni oncologice, etc. si pot fi recomandate fara consult in cazul pacientilor cu diagnostic bine stabilit si care nu raspund la tratamentele administrate anterior.

Colaboratori: